new_icon2Вече можете да получите ВИП карта при закупуване на 3 продукта!

ЕД Медицин Балкан ООД

София 1680,
жк.Манастирски ливади - запад,
ул. Пирин 79А
тел: 02/ 954 04 67
тел/факс: 02/ 952 17 31
е-мейл: balkan@admedicine-bg.com

Заболявания на опорно-двигателната система, повлиявани с продуктите на AD Medicine

1. Остеоартрит

Остеоартритът е дегенеративно заболяване на ставите. Характеризира се с болка, кратка сутрешна скованост, понякога със слабо възпаление и оток на засегнатата става. Оплакванията се успокояват при покой и се засилват при движение. При Ро изследване се установяват характерни промени в ставите – стеснение на ставната цепка, формирането на остеофити /шипове/. Дегенеративните ставни заболявания се разделят на две основни групи – първични /свързани с възрастта /и вторични/ след травми, инфекции в ставата, подагра или други метаболитни нарушения,свръхнатоварване на ставата.

В групата на първичните дегенеративни заболявания основните стави, които се засягат са: колянна, тазобедрена, първите интерфалангеални стави на пръстите на ръцете, с образуването на възли, наречени Хаберденови възли. В групата на вторичните ставни заболявания спада засягането на всяка става и на гръбначния стълб.

2. Гонартроза

Гонартрозата представлява дегенеративно заболяване на коляннатата става. Тя може да бъде едностранна или двустранна. Протича със силна болка в коляното,понякога с оток и зачервяване. Болката се успокоява при покой, загряване и употребата на НСПВС.Постепенно ставата се деформира, настъпва ограничение в движението,а в по-тежките случаи се развива анкилоза – състояние на пълна загуба на подвижност в ставата.

Коксартрозата представлява дегенеративно ставно заболяване на тазобедрената става. Тя може да бъде едностранна или двустранна. Може да се развие в резултат на вроден дефект на тазобедрената става или, което е особено често след травма на тазобедрената става. Често заболяването на тазобедрената става рефлектира към колянната става от същата страна и се появяват болки и в нея.

Най-характерното за артрозите е “изтъркването” на ставния хрущял. Ставният хрущял е изграден от клетки, които произвеждат глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат – основните изграждащи хрущяла и ставната течност субстанции. С остаряването намалява тяхното образуване, хрущялът загубва свойството си да задържа вода, започва да се “нацепва” нарушена се неговата цялост и гладкост. Намалява образуването на вътреставна течност. Това води до силна болка, която има за цел ограничаване на движението в засегнатата става. Хрущялът много трудно се възстановява, защото той за разлика от другите тъкани не е кръвоснабден и се храни пасивно чрез дифузия. При нарушение здравината и целостта на хрущяла, за да се запази статиката на ставата започва отлагането на калций в субхондралните зони на костта, което води до образуването на остеофити /шипове/. Отлагането на калций в ставната цепка предизвиква образуването на калциеви отлагания наричани “ставни мишки”, които предизвикват силна болка.

Прилагането на хондропротектори – хондроитинсулфат и глюкозаминсулфат имат доказан променящ хода на болестта ефект – т.с когато тези съединения са приложени в началото на изявата на дегенеративния процес те могат да възстановят метаболитните процеси в хрущяла и да забавят неговото прогресиращо увреждане. Те имат бавно настъпващ обезболяващ ефект и след продължителна употреба /от 2-3 месеца непрекъснато/ водят до регенерация/ възстановяване / на хрущяла.От особено значение за възстановителните процеси на ставните структури е сярата.

Arthro Complex се прилага в доза 2х5мл за срок от 2-3 месеца, след прекъсване от 4 месеца курсът се повтаря. При силни болки е удачно да се комбинира в първите7- 10 дни с НСПВС, за по- бързото настъпване на обезболяващия ефект, след което се проявява трайният противовъзпалителен, обезболяващ и регенераторен ефект на препарата.

Подходящо е комбинираното приложение на Arthro Complex с физиотерапия.

3. Спондилоартроза

Спондилоартрозата е дегенеративно заболяване на гръбначния стълб, което засяга интервертебралните стави и междупрешленните дискове. Заболяването протича с болки в гръбначния стълб, най-често в лумбалната област. Дисковата херния е състояние при което се нарушава целостта на междупрешленните дискове – настъпва разкъсване на фиброзния слой на диска и излизането на ядрото му през образуваните цепнатини. Образува се дискова херния. Тя притиска нервните коренчета в резултат на което се изявява радикулерен синдром /най- често известен като исшас/. Най-честата причина за появата на дискова херния е рязкото движение, претоварването на лумбалната област, неправилна позиция на тялото. Появата ни дискова болест е фактор за развитието на остеофити /шипове/. Остеофитите са средство на компенсиране от организма на преразпределението на натоварването на гръбначния стълб. Появили се като защитна реакция, с времето те се превръщат в допълнително увреждащ нервните влакна фактор и задълбочаване на гръбначните болкови синдроми. Винаги трябва да се има предвид, че гръбначният стълб поддържа изправеното положение на тялото. Той е съставен от прешлени и съединително тъканни структури – лигаменти и дискове, които при претоварване претърпяват дегенеративни промени. За запазване здравината и целостта на тези структури, както и при ставите е подходящо да се прилагат продукти сдържащи сяра, глюкозаминсулфат и хондроитинсулфат. Arthro Complex в доза 2х5мл за 2 месеца е особено подходящ да се прилага след пристъп на ” дископатия”. Освен че има обезболяващ ефект, той подпомага регенерацията на съединителните и хрущялни структури на гръбначния стълб.Ефектът от лечението на спондилоартрозата с физиотерапия и водни процедури значително се усилва, когато се придружава и от приемът на Arthro Complex 2х5 мл.Физиотерапията, която има за цел да подобри трофиката на съединителнотъканните структури, да премахне мускулния спазъм и болката, дава възможност да се повиши значително и ефективността на Arthro Complex приложен едновременно с нея.

4. Артрити

Артритите са разнообразна група възпалителни заболявания на ставите.Те се делят на:

1. Инфекциозни артрити.
2. Артрити при автоимунни заболявания с основен представител Ревматоидния артрит.
3. Серонегативни спондилоартнити – Болестна Бехтерев, Псориатичен артрит.
4. Реактивни артрити /Синдром на Райтер/.

Инфекциозен артрит, Остър бактериален /септичен/ артрит

Инфекциозният артрит има остро начало, обикновено засяга една от големите стави, най-често колянна или гривнена. Често има предхождащо увреждане на ставата – напр. травматично, или манипулация върху ставата. Инфекциозният артрит може да се развие и в хода на тежка инфекция засягаща организма /сепсис/.Протича с много висока температура, оток, зачервяване и силна болезненост в засегнатата става. При пункция се установява повишен брой на левкоцитите в ставата.

Лечението на острият инфекциозен артрит е от компетенцията на лекар специалист. Наред с прилаганите медикаменти е удачно в острата фаза да се прилага Anti-Oxidant 3х5 мл за по-бързо очистване на целия организъм от свободните радикали силно повишени в хода на токсо-инфекциозния процес. След преминаването на острата възпалителна фаза на заболяването може да се приложи Arthro Complex с

3х 5 мл за възстановяване на ставните и вътреставни структури засегнати от възпалението. Курсът на приложение на Arthro Complex е минимум 2 месеца.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е сериозно системно заболяване, което спада към групата на автоимунните заболявания и засяга синовиалните мембрани на ставите. Той има хроничен и прогресиращ ход и често води до инвалидизация. Засяга по-често жените, като най-често започва между 20 и 40 годишна възраст. Ревманоидният артрит започва по- често неусетно със субфебрилна температура, сутрешна скованост на малките стави на ръцете, с постепенно обхващане и на по- големите стави. Понякога началото може да бъде остро, предизвикано от инфекция, хирургическа интервенция или силен стрес.

Засягането на ставите е симетрични. Сутрешната скованост и болка с оток на засегнатите стави са отличителни черти на заболяването. Ренгетологично се установява възпалителен процес на синовиалната мембрана на ставите, деминерализиране на подлежащите кости, образуването на панус и разрушаването на хрущяла. С напредването на заболяването настъпва пълно разрушаване на ставните структури и образуването на анкилоза. Ревматоидният артрит е заболяване на целия организъм. Заболяването има хроничен ход с чести обостряния. Разработени са много схеми за лечението на заболяването, като е задължително болният да се обръща към лекар-специалист ревматолог.

В стадий на обостряне на заболяването е подходящо да се прилага Anti-Oxidant 3х5мл, за подпомагане на очистването на организма от свободните токсични радикали отделени в хода на острото възпаление. След преминаване на острата фаза за предотвратяване на субкортикалната остеопороза е необходимо да се прилага Osteo Complex 2х5 мл за 2 месеца.В хода на ремисия място намира Arthro Complex 2-3х5 мл за подпомагане регенерацията на ставните структури – синовиална мембрана и хрущял.Приложението на Arthro Complex може да продължи 2 месеца непрекъснато, като се повтаря 2-3 пъти годишно. При строга прецента на имунологичния процес в определени случаи може да се включи Immune Support в ниска доза – х 5 мл за 20 дни с 10 дни почивка след което курса да се повтори. Във всички стадии на заболяването е подходящо да се прилага Антиоксидант – единствената формула на каскадно действащи антиоксиданти.

Болест на Бехтерев

Болестта на Бехтерев спада към групата на серонегативните спондилоартропатии. Тя се характеризира с хронична болка в гръбначния стълб при млади хора, прогресивно ограничаване на движенията на гръбначния стълб, засягане временно /в 50 %/ или постоянно /в 25 %/ на периферните стави, сакроилиачните стави и увеит.

Заболяването започва обикновено в кръстната област на гръбначния стълб с ограничение на движенията. Постепенно заболяването обхваща и другите отдели на гръбначния стълб, като се достига до пълна ограниченост на движенията му. Това рефлектира и върху дихателните движения на гръдния кош, поради засягането на костовертебралните стави.С напредването на заболяването целят гръбначен стълб загубва своята подвижност. В 3-5 % от болните се засяга сърдечно – съдовата система с развитието на инсуфициенция на аортната клапа и нарушения на проводимостта. Най-ранните промени са в сакроилиачните стави, като за ранно диагностициране на заболяването е подходящо да се проведе КАТ изследване. По-късно промените в сакроилиачните стави са видими и при нормално рентгеново изследване. Лечението на заболяването е от компетенцията на специалист ревматолог. Тъй като се касае за тежко заболяване с неясна причина и се обсъжда ролята на някои чревни патогени за неговото развитие е подходящо да се прилагат следните препарати: Anti-Oxidant и Detox за очистване на организма от свободните радикали и нормализиране на чревната флора. Дозата на Anti-Oxidant е х 10 мл сутрин и на Detox х 5мл обяд и вечер за 30 дни. След прекъсване курса може да се повтори. От значение е да се прилага Arthro Complex 2х5 мл в курсове 2- 3 пъти годишно за подпомагане на ставните структури на гръбначния стълб и ограничаване на възпалителния процес. Разбира се тези мерки само могат да подпомогнат организма да се стабилизира и със собствени сили да ограничи заболяването.

5. Травми на опорно-двигателната система

Травмите на опорно-двигателната система са особено чести. Тяхната честота нараства непрекъснато главно поради две причини – застаряването на населението и битовия травманизъм и автомобилните катастрофи. Към травмите на опорно-двигателната система се включват – изкълчванията, навяхванията, счупванията. Най- общо те се характеризират с разтягане, разкъсване на околоставни и ставни структури – сухожилия, ставни капсули,мускули и счупване на кости. Каквито и да са по сложност счупванията за тяхното по-бързо зарастване са необходими допълнителни количества от калций, магнезий и вит Д. Това се отнася с особена сила за сложните счупванията лекувани оперативно с инплантирането на пирони. При тяхното оздравяване процесите на калциране протичат по- бавно и е подходящо те да бъдат подпомогнати с допълнителен прием на калций. Остеопорозата, наред със забавените процеси на регенерация при възрастните хора е допълнителен фактор за по- бавното заздравяване на счупванията. Osteo Complex е подходящ за доставяне на необходимите количества калций и магнезий за изграждане на новата кост. Основно предимство на препарата е комбинирането на Калция с Магнезий и вит Д. Само добре балансираното съотношение на калций и магнезий може да доведе до правилното отлагане на калция в калуса. Цялостното калциране на новата кост обикновено завършва от 45 до 60 дни след счупването, като процесът на калциране започва едва след образуването на мекотъканният калус. Ето защо е подходящо употребата на Osteo Complex да започне от 10-14 ден след счупването в доза 3х5мл и да продължи до 45- 60 ден. Osteo Complex е задължителен за счупвания при хора с остеопороза, както и при счупвания в резултат на туморен процес. За възстановяване на хрущялите при сложните счупвания на костите в областта на ставите или вътреставните счупвания е подходящо да се приложи Arthro Complex 3х 5 мл веднага след оперативната интервенция. В тези случаи приложението на Osteo Complex също може да започне след 14 ден, когато нормално се наблюдава калцирането на новообразуваната кост. Двата препарата се комбинират без да се променят нужните дози.

6. Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, което се характеризира с намалена костна плътност. При това заболяване процесите на разграждане на костта преобладават над процесите на изграждането й. Основни причини за развитие на остеопорозата са нарушение на хормоналния баланс – ниско ниво на естрогени и андрогени, имобилизация, някои ендокринни заболявания като Болест на Къшинг, приложение на глюкокордикоиди за лечение на различни заболявания, хиперпаратиреоидизъм, злокачествени заболявания. Тютюнопушенето при жените и прекомерната употреба на алкохол при мъжете са рискови фактори за развитието на остеопороза.

Заболяването се среща значително по-често при жени в менопауза отколкото при мъже на същата възраст. Наричат остеопорозата “тихия враг”, защото това е заболяване, което не дава съществени оплаквания, които да насочват към неговото диагностициране, освен болки в гръбначния стълб, които биха могли да имат и много други причини. Заболяването днес се диагностицира много по-често най-вероятно поради повишената информираност на пациентките и поради повишения стремеж на лекарите за неговото ранно диагностициране, поради порасналите възможности за неговото ранно лечение и профилактиране. Остеопорозате е опасна с нейните усложнения – спонтанни фрактури на прешлени и бедрената кост в областта на шийката на бедрената кост. По-малко от половината пациенти оживяват, поради тежките усложненията, с които е свързано това счупване. Днес заболяването се диагностицира точно с Dual energy X-ray /DEXA/ изследване, резултатите от което са приети за златен стандарт за диагнозата на заболяването. Днес на пазара се предлагат много медикаменти от различни фармакологични групи за лечението на остеопорозата. Без значение кой от тях се използва е абсолютно необходимо да се прилага калциев препарат и вит D. Osteo Complex е идеалния избор за калциев препарат. Той съдържа вит D, който е необходим за усвояването на калция и фиксирането му в костния матрикс, както и соев иприфлавон. Препаратът е задължително да се прилага в есенно-зимните месеци – октомври – март, когато слънцегреенето е силно намалено и образуването на ендогенен вит. D, който е абсолютно необходим за усвояването на калция е много ниско. Osteo Complex е задължително да се употребява и при пациентки с остеопения – това е начален стадии на остеопорозата, когато се препоръчват само употребата на калциеви препарати и физически упражнения. И в тези случаи Osteo Complex трябва да се прилага задължително в есенно-зимния период. Дозата варира от 2х5 до 3х5мл без прекъсване с вода или сок преди хранене.

QR Code - Take this post Mobile!
Използвайте този уникален QR (Quick Response) код за вашите мобилни устройства. Кодът запазва линк към тази страница за бърз достъп и лесно споделяне.