През 1999 г. група лекари от различни страни основават „AD Medicine“, със регистрация – Лондон, фирма създадена „от лекари за лекари“. Създаването на „AD Medicine“ не е случайно. През последните години интересът към фитопродуктите, обикновено регистрирани като хранителни добавки, нараства стремглаво. Само в САЩ годишния оборот е от 12 млрд. долара. Често тези продукти се разпространяват от хора без медицинско образование или от представители на алтернативната медицина. Каква трябва да бъде позицията на лекаря в тази ситуация? Да се преструва, че такива средства не съществуват? Или да ги изписва само за да успокоява пациенти, които искат да вземат нещо „природно“. Но трябва ли да се игнорира факта, че в тези продукта е събран хилядолетния опит на човечеството? Или, че някои от съставките в тези продукти могат да влизат във взаимодействие с лекарствени средства и, съответно, лекарят най-малкото трябва да знае, какви продукти вземат неговите пациенти. Все повече в медицината се затвърдява становището, че фитопродуктите трябва да бъдат обект на сериозни проучвания и да се препоръчват от професионалисти. Не случайно в последните години вместо термините „алтернативната“ и „комплементарната“ медицина все по-често се използва терминът „интегративната“. „AD Medicine“ е създадена в отговор на тази тенденция. AD – additional, допълваща, допълнителна. Лекарите на „AD Medicine“ искат да създадат продукти на растителна основа, които могат да бъдат използвани от други лекари в своята практика наред с конвенционалните средства. Продуктите трябва да бъдат произведени в условията на GMP-стандарт, в производството да се използват само стандартизирани съставки с високо качество, а технологията трябва да позволява висока абсорбция и възможност за комбиниране на различни съставки.

През 2010 г. централният офис на фирмата се премества в САЩ. ЕД Медицин Балкан е официален представител и дистрибутор на продуктите на AD Medicine /USA/ за Балкански регион.

Фирмата започва дейността си в България в началото на 2003 г.

Продуктите се разпространяват основно чрез аптечната мрежа. Компанията редовно организира семинари, презентации и конференции с цел запознаване с колоидните фитоформули.

Мисия – Нашата мисия е да работим за подобряване здравето и здравословния начин на живот на населението в страната, чрез правилното прилагане на препарати, съдържащи екстракти от лечебни растения, микроелементи, витамини и други биологично активни вещества.

Визия – Чрез предлагането на препарати, регистрирани като добавки към храната, комбиниращи вековния опит на фитотерапията в целия свят, със съвременни технологии на производство и съвременни изследвания на лечебните свойства на растенията, минералите, витамините и биологично активните съединения да предостави на лекаря нови средства за борба с болестите, а на пациентите – безопасни, високоефективни и без странични действия препарати за поддържане на здравето и дълголетието.

Цел – Да информира лекарите с вярна и научно подкрепена информация за хранителните добавки. Да позиционира правилно комплементарната спрямо конвенционалната медицина и да определи възможностите за тяхното съвместно прилагане.